[Terugkijken] Debat over de mondkapjesdeal (Onderzoek Deloitte) – Mondkapjesdebat Tweede Kamer

Terugkijken: Debat over de mondkapjesdeal (Onderzoek Deloitte) – Mondkapjesdebat Tweede Kamer.

Sprekerslijst:
1. Fleur Agema – PVV,
2. Wybren van Haga,
3. Pepijn van Houwelingen – FVD,
4. Farid Azarkan – DENK,
5. Joba van den Berg – CDA,
6. Judith Tielen – VVD,
7. Maarten Hijink – SP,
8. Pieter Omtzigt,
9. Lisa Westerveld – GL,
10. Wieke Paulusma D66,
11. Attje Kuiken – PvdA,
12. Kees van der Staaij – SGP,
13. Mirjam Bikker – CU,
14. Caroline van der Plas – BBB.

(12 minuten per fractie)

Voorzitter: Bart Smals.
Bewindspersonen: Conny Helder – Minister voor Langdurige Zorg en Sport.
Tribune: Sywert van Lienden.

Achtergrond
Aan het begin van de coronacrisis was er een tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), zoals mondkapjes. Het ministerie van VWS wilde zo veel mogelijk daarvan inkopen. Het was lastig om dit voor elkaar te krijgen, omdat veel andere landen ook dergelijke persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes wilde hebben. Het ministerie zocht daarom de hulp van ondernemers die konden helpen met het kopen van mondkapjes.

Landelijk Consortium Hulpmiddelen en Relief Goods Alliance B.V.
Een van de ondernemers die het ministerie hulp aanbood bij het inkopen van mondkapjes, was Sywert van der Linden. Samen met zakenpartners richtte hij daarvoor een stichting op die zonder winst te maken zou werken: het Landelijk Consortium Hulpmiddelen. Zij kochten een grote hoeveelheid mondkapjes in China en naar lieten die naar Nederland sturen. Hierbij kregen zij ook hulp van een aantal grote bedrijven die dit deden zonder betaald te worden, omdat er was beloofd dat er geen winst zou worden gemaakt. Inmiddels is duidelijk geworden dat Sywert van der Linden en zijn zakenpartners nog een bedrijf (een B.V.) hadden opgericht, waar ze de zaken mee afhandelden, zonder dit duidelijk te vertellen. Dat was Relief Goods Alliance B.V. Op die manier hebben ze er juist veel geld mee verdiend. Daarom wordt dit ook de ‘Sywert-deal’ of de ‘mondkapjesdeal’ genoemd.

Onderzoek Deloitte
Om uit te zoeken wat er allemaal is gebeurd en hoe dat is gekomen, heeft het ministerie aan onderzoeksbureau Deloitte gevraagd onderzoek te doen. De onderzoekers hebben met mensen gesproken, maar ook mail-, sms-en chatberichten gelezen. Het rapport is in september 2022 verschenen. Hierin werd ook de rol van de toenmalige minister van VWS en het ministerie zelf onderzocht. Dit rapport is het eerste deel van drie rapporten die gaan over de inkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen. De andere twee rapporten verschijnen waarschijnlijk in 2023. Deze twee rapporten gaan niet over de mondkapjesdeal.

————————————
Laatste video’s:
Roelof Bisschop vraagt Mark Rutte te reflecteren op niet uitvoeren aangenomen motie Europese ID

Oppositie is het zat: ‘Coalitieslaven maken Tweede Kamer tandeloos’ – Aanvraag interpellatie-Leijten

————————————
Bedankt voor het kijken & vergeet niet te abonneren voor uw dagelijkse dosis politiek

Abonneren op Arnews ▶

Twitter, korte filmpjes ▶
Studio Arnews:
Arnews steunen:

Na verwerking verschijnen alle livestreams in een afspeellijst;

————————————
Disclaimer
Iedereen is hier vrij om zijn mening te uiten, zonder een ander daar persoonlijk mee lastig te vallen. Zelfpromotie & dreigementen zijn niet toegestaan!
Ik wil iedereen de mogelijkheid geven zich te uiten maar hou het leuk. Als je het niet eens bent met elkaar, blokkeren kan via de puntjes naast iemands bericht.

In verband met ieders eigen veiligheid en mijn verantwoordelijkheid kan ik geen links toestaan in de chat.

NL
De vrijheid van meningsuiting is in Nederland beschermd in artikel 7 van de Grondwet. Dit grondwetsartikel regelt in de eerste plaats dat niemand vooraf toestemming van de overheid nodig heeft om iets te schrijven of te zeggen. Dat noemen we het verbod van censuur.
Vrijheid van informatie (of informatievrijheid) verwijst naar de bescherming van het recht op vrijheid van meningsuiting met betrekking tot de internet- en informatietechnologie (zie ook digitale rechten).

EU
Artikel 11 – De vrijheid van meningsuiting en van informatie
1. Eenieder heeft recht op vrijheid van meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid een mening te hebben en de vrijheid kennis te nemen en te geven van informatie of ideeën, zonder inmenging van enig openbaar gezag en ongeacht grenzen.
2. De vrijheid en de pluriformiteit van de media worden geëerbiedigd.
————————————
U bent vrij om deze beelden te delen.

Bedankt voor het kijken.
————————————
BRON: Tweede Kamer

Arnews, voor uw dagelijkse dosis politiek ▶ O

24 gedachten over “[Terugkijken] Debat over de mondkapjesdeal (Onderzoek Deloitte) – Mondkapjesdebat Tweede Kamer”

 1. Bedankt weer voor de stream en de uitgebreide achtergrond. Je bent echt super bezig. Ik ben al abonnee vanaf het begin, en je kan zien dat jij enorm bent geroeid. ❤

  Beantwoorden
 2. Ik blijf dus ook kijken als er geschorst wordt. Wie praat met wie? Wie loopt weg? Wie pakt meteen de telefoon? Wie zou het eerst weer klaar? Mooi dit.. beter dan wat ik op Netflix kon vinden deze week..

  Beantwoorden
 3. Zoals mevrouw Kuiken, Agema en de heer Arzakan ook stellen: Joba van den Berg die eigenlijk de gang van zaken niet ontkent maar de motivatie 'we waren in paniek', 'er was druk vanuit de kamer en media' en 'we moesten centraal coördineren' gebruikt om de beïnvloeding van het LCH met het 'Maximaal inkopen' te rechtvaardigen. Kortom, onder druk schakelen we de professionele en corruptie contolerende mechanismes uit! En dan is het toeval dat er 100 miljoen voor ondeugdelijke mondkapjes bij een collega CDA'er terecht komt.
  CDA: pragmatisme = corruptie is ok.

  Maar wat ik vreemd vind is hoe de stemming in beeld gebracht wordt. Closeup van de voorzitter. En we zien dus niet wie voor en tegen stemt dus neem ik even het lijstje door.

  1. Fleur Agema – PVV, – Voor

  2. Wybren van Haga, – Geen stemrecht

  3. Pepijn van Houwelingen – FVD, – Voor

  4. Farid Azarkan – DENK, – Geen stemrecht/Voor

  5. Joba van den Berg – CDA, – Tegen

  6. Judith Tielen – VVD, – Tegen

  7. Maarten Hijink – SP, – Voor

  8. Pieter Omtzigt, – Geen stemrecht

  9. Lisa Westerveld – GL, – Voor

  10. Wieke Paulusma D66, – Tegen

  11. Attje Kuiken – PvdA, – Niet zichtbaar/Stemt niet mee/Voor?

  12. Kees van der Staaij – SGP, – Niet aanwezig?.

  13. Mirjam Bikker – CU, Tegen

  14. Caroline van der Plas – BBB. Voor.

  Wie waren de 6 tegen stemmers?

  Beantwoorden
 4. De Jonge heeft niet voor niets een ander Ministerie gekregen juist om de Jonge buiten schot te houden, oftewel niemand binnen de Regering zal voor dit verlies van 108 plus 6 miljoen rapporten aan belastinggeld plus nog eens de boetes op niet verkregen WOB verzoeken opdraaien, uiteindelijk is dat toch weer de Nederlandse burger, het is gewoon te zot voor woorden. Daarnaast moet Mevr v.d.Berg eerst eens leren dat iets wat krom is nooit en te nimmer recht te breien is. De Minister leest gewoon de al op papier staande ontwijkende antwoorden gewoon op.

  Beantwoorden

Plaats een reactie